01
/
01
/
pen van jochen

curriculum vitae

curriculum vitae

persoonlijke gegevens

naam

Jochen Schoofs

Jochen Schoofs - tekstschrijver | copywriter | conceptmaker | schrijver | dichter

Ik schrijf teksten die de boodschap duidelijk maken. Voor iedereen. Alles is te begrijpen. Door iedereen. Als je het maar goed vertelt. Enthousiasme bij de lezer begint bij de gedrevenheid van de schrijver. In al mijn teksten zie je mijn brede belangstelling en aangeboren nieuwsgierigheid terug. Over welk onderwerp het ook gaat.

werkervaring

tekstschrijver

pen.vanjochen.nl

apr. 2012 -  

heden

Sinds 2012 werk ik als freelance tekstschrijver. In het begin naast mijn werk in de horeca, later als welkome afwisseling met het harde werken als rietdekker, daarna als ‘ontspanning’ naast mijn baan als content marketeer.

Ik schrijf. Voor jou. Tekst voor op je website. Een interview voor in je vakblad. Een column voor in je nieuwsbrief. Blogs over je producten. Voorheen was ik beschikbaar voor schrijfklussen via Tekstklus.nl, sinds januari 2022 ben ik als de pen.vanjochen.nl in te huren.

Als tekstschrijver heb ik ervaring met:

Redacteur

BaMi Magazine

okt. 2017 -  

heden

Vier keer per jaar mag ik op pad voor de BaMi. Stiekem ben ik dan altijd een beetje zenuwachtig. Maar vooral nieuwsgierig. Benieuwd naar wat mijn dorpsgenoten (en soms ex-dorpsgenoten) te zeggen hebben. Want ik denk dat iedereen een verhaal te vertellen heeft dat de moeite waard is. En ik luister er graag naar. Altijd wordt er meer verteld dan ik in het artikel kwijt kan.
Voor mij als schrijver zijn het de leukste opdrachten om te doen. Iedere keer heb ik meer gehoord heb dan er uiteindelijk te lezen is. Juist dat maakt het schrijven voor de BaMi zo leuk. Bijna nog leuker dan hem lezen.

Oh, ja. In 2021 ontwikkelde ik de nieuwe website aan de hand van een ontwerp van BigBird Creative Studio. 

werkzaamheden:

Tekstschrijver / marketeer

System4

jan. 2019 -  

nov. 2021

System4 is een softwarebedrijf dat zowel inhouse producten ontwikkelt als developers detacheert. Van januari 2019 tot en met november 2021 schreef ik alle teksten voor System4: van nieuwsbrieven en sinterklaasgedichten voor de medewerkers tot vacatureteksten en CV’s van programmeurs. Daarnaast deed ik de marketing en bedacht samen met designers en developers de leukste campagnes. Zowel voor onszelf als onze klanten. 
Ik ben er trots op dat ik, door onder andere diverse onderdelen van de website te herschrijven en daar zowel de technische als inhoudelijke SEO voor te doen, ervoor gezorgd heb dat er meer rechtstreekse opdrachtgevers System4 benaderden voor tijdelijke inzet van (web)developers. 

Misschien wel het mooiste compliment kreeg ik voor een mijn laatste werkzaamheden voor System4. Ik schreef de vacaturetekst waarmee mijn opvolger gevonden moest worden.
Herman Couwenbergh geeft me een boks wanneer we elkaar ontmoeten. “Dankzij jouw woorden zit ik hier, Jochen!” zegt hij en hij lacht zijn breedste glimlach. “Mariëlle (een van de eigenaren van System4) vroeg me of ik die vacature binnen mijn netwerk wilden delen”, zegt Herman. “Maar toen ik de tekst las, dacht ik meteen: hier wil ik zelf werken.”

werkzaamheden:

Rietdekker

Rietdekkersbedrijf Tholhuijsen

aug. 2018 -  

dec. 2018

Erik Tholhuijsen voorziet als rietdekker huizen van de mooiste daken. Toen hij voor een grote klus wel wat extra handen kon gebruiken, ging ik de uitdaging aan. Vier maanden lang kweekte ik eelt op mijn handen en keek zo min mogelijk naar beneden.

werkzaamheden:

Assistent bedrijfsleider

Verkadefabriek

aug. 2015 -  

jun. 2018

In de zomer van 2015 werd het café-restaurant ingrijpend verbouwd. Een selfservice café werd een fullservice restaurant. Ik bedacht hoe dit operationeel op de vloer uitgevoerd kon worden zodat er aan gastvrijheid werd gewonnen zonder aan rendement te verliezen.
Toen we nieuwe medewerkers nodig hadden, schreef ik een vacaturetekst waar wèl sollicitanten op afkwamen.

werkzaamheden:

Teamhoofd horeca

Verkadefabriek

aug. 2004 -  

jul. 2015

De Verkadefabriek is een theater en filmhuis in ‘s-Hertogenbosch met een café-restaurant. Als teamhoofd horeca had ik de dagelijkse operationele leiding over het bedieningsteam. 

werkzaamheden:

Marketingcoördinator

Stichting Poëziefestival Onbederf'lijk Vers

apr. 2002 -  

dec. 2004

Poëziefestival Onbederf’lijk Vers is ontstaan toen Guido Hogenbirk en Jochen Schoofs – na een paar biertjes in de kroeg – vonden dat poëzie veel toegankelijker gemaakt moest worden. Bijvoorbeeld door het onder andere in de desbetreffende kroeg te laten plaatsvinden en daar een podium te bieden aan zowel de gevestigde namen als onbekend talent. Dat is gelukt.

werkzaamheden:

Student-assistent

Max Planck Institute for Psycholinguistics

sep. 2001 -  

aug. 2002

Persoonlijk doel van deze functie was het verbreden en concreet maken van kennis opgedaan tijdens colleges psycholinguïstiek en taalkunde.

werkzaamheden:

eigenschappen

nieuwsgierig
introvert
analytisch
extravert
nauwkeurig
verantwoordelijk
creatief
leergierig

Talen

Nederlands
Engels
Duits
Frans

Gereedschap

opleiding

opleiding

Nederlandse Taal- en Letterkunde

richting: Moderne Taalkunde en Moderne letterkunde

diploma

Propedeuse

periode

2000 - 2004

instelling

Radboud Universiteit Nijmegen

opleiding

Writing for Performance

periode

1998 - 1999

instelling

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

faculteit: Theater

opleiding

Gymnasium

diploma

behaald

periode

1991 - 1997

instelling

Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther

Cursussen

cursus

PRINCE2

periode

2018

instelling

LOI

cursus

Google Ads

periode

2019

instelling

Google Academy

cursus

Google Analytics

periode

2020

instelling

Google Academy

vrije tijd