01
/
01
/
pen van jochen

Fietsen blijven me verrassen

Voordat Robert Huijskes van Fiets & Zo het zojuist gerepareerde wiel weer op de fiets monteert, haalt hij snel zijn poetsdoek langs de voorvork. ‘Normaal kun je er niet gemakkelijk bij’,zegt hij. ‘Nu is het een kleine moeite en het ziet er weer netjes uit.’

In de werkplaats van Fiets & Zo mengt de geur van het rubber van nieuwe fietsbanden zich met die van vers kogellagervet. Gereedschap hangt keurig gerangschikt op soort en grootte boven de werkbank. Alles wat je hier ziet, komt uit de handen van Robert. Hij heeft zijn werkplaats zelf gebouwd en ingericht. Van een paar frames heeft hij lampen gemaakt. Vanwege rugklachten moest Robert een paar jaar geleden stoppen met zijn werk als installateur. Toen een vriend zei dat fietsenmaker wel iets voor hem was, zag hij het meteen voor zich: “Ik heb de ruimte. Dat kan ik wel maken, dacht ik.”

Van iedere fiets leer ik weer iets

Robert volgde een opleiding tot fietsenmaker en begin 2020 stond hij te popelen om te beginnen. Hij wachtte echter nog even de lockdown af, voordat hij kwam met een openingsactie voor Fiets & Zo. “Toen had ik meteen voor een paar weken werk”, vertelt Robert. Klanten kunnen bij hem terecht voor alle reparaties en onderhoud. Of advies over een nieuwe e-bike. “De techniek van fietsen blijft me verrassen”, zegt hij. “Van iedere fiets leer ik weer iets.” Wat hem ook verraste is hoe leuk hij het contact met klanten vindt: “Je krijgt directe feedback van de eindgebruiker.”

Liefde voor techniek

Hij luistert naar de klant en geeft advies. Bij een reparatie kiest hij er nadrukkelijk voor niet zomaar onderdelen te vervangen: “Op de opleiding zeiden ze dan ‘dat kost te veel tijd’. Maar vaak is iets nog goed en dan maak ik het liever.” Het is de liefde voor techniek die hem drijft. Vandaar ook het ‘& Zo’ in de naam. Als je iets hebt dat kapot is, breng het dan gerust naar Fiets & Zo voor reparatie. Robert lacht er bij: “Daag me uit!”